Skal vi eie – eller fortsette å leie?

Bedriften din har kanskje vokst i takt med sysselsettingsveksten på Sørlandet. Kanskje du har skutt gullfuglen i markedet og det går bedre enn noensinne, og du tenker: Nå må vi kjøpe vårt eget.

Det er en jungel av råd å forholde seg til når det kommer til om man skal eie sine egne lokaler, eller fortsette å leie.

Eiendom er jo selvsagt en spennende aktivaklasse å stå investert i, og det kan være fristende å tenke at vi nå har så mye midler tilgjengelig at vi burde kvitte oss med leiekontrakten, og heller bo og jobbe i eget bygg.

For mange handler det også om ønsket om frihet og tilretteleggelse, optimale arbeidslokaler og tillatelsen til å skape nøyaktig det arbeidsrommet man selv føler er best egnet til egen virksomhet.

Antall næringsbygg i Norge har økt med et par tusen bygg bare på ti år, og vi nærmer oss stadig en ny milepæl på 160 000 næringsbygg landet over, ifølge SSB. Her på Sørlandet har investorer fra Oslo begynt å investere seg i de nyeste næringsbyggene, og leieprisene har kanskje økt en smule mer på grunn av dette.

Selvsagt begynner man å tenke. Skal vi ikke like gjerne kjøpe?


Bybildet i endring

Det bygges også heftig mye nytt, så næringseiendom i Kristiansand er ikke hva det en gang var. På jernbanetomta, «trekanttomta» mellom jernbanestasjonen, E39 og Kvadraturen oppfører Bane Nor Eiendom fem nye bygg som har satt en ny tone – og kanskje en ny standard for næringslokaler her i byen.

Flere lokaler har beviselig blitt stående ledig siden pandemien, men den voldsomme nybyggingen har trukket store deler av næringslivet til nyere og mer moderne alternativer.

Når det er så mange bygg tilgjengelig, kunne ikke din bedrift like gjerne bare ha kjøpt sitt eget? Renovert, tilpasset og leid ut til andre i tillegg?

Vel, for det første: Det å eie ditt eget bygg binder jo din egen kapital på en annen måte. Er du i særklasse opptatt av eiendomsforvaltning, og passer det din bedrift ellers å være eier?

Hva om du skulle ha behov for å utvide staben din på sikt, men ikke har plass i det bygget du står som eier av? Eller dersom dere må nedbemanne; blir dere da stående med tomme lokaler dere ikke får leid ut?

Det kan sette noen føringer for driften du kanskje ikke før tenkte over, dessuten kan det hemme fleksibiliteten og muligheten for å raskt flytte på seg, dersom situasjonen krever det.

 

Gunstig for fradrag og tilskudd

Selvsagt kan det ha sine fordeler å eie, også. Dersom dere kjøper et aksjeselskap som eier et næringsbygg der det er store behov for oppussing og vedlikehold, kan det ligge et fremførbart underskudd her med en utsatt skattefordel.

Dersom man oppgraderer bygget i henhold til miljømessige standarder, finnes det også ordninger som vil gi positiv virkning på bunnlinja. For det tredje kan tekniske installasjoner avskrives. Til syvende og sist ligger vel den største gevinsten i et fremtidig salg av hele eiendommen.

Når vi vet det vi vet om verden der ute, og hvordan den påvirker eiendomsprisene i et sagtannlignende diagram, bør man virkelig vite hva man holder på med dersom man har planlagt et salg.

Tenker du på å kjøpe eget, vil jeg på det sterkeste råde deg til å skille ut eiendommen i et eget selskap, slik at det ikke påvirker driften til bedriften du driver. Det ville vært sårt å miste et selskap du har bygget opp, bare fordi konjunkturene på eiendomsmarkedet snudde.

 

Økonomi eller stolthet?

Før var det nok gunstigere, rent skattemessig, å eie selv. Men i dag er næringseiendom like høyt beskattet som aksjer. Du må også tenke på at du selv blir stående ansvarlig rent byggteknisk, og det er strenge krav som myndighetene når som helst kan komme på befaring for å påse at du overholder.

Drømmen om å eie ditt eget trenger likevel ikke å gå i grus, det er som sagt hensiktsmessig å skille ut bygget fra driften.

Men når det er sagt: Mulighetene på utleiemarkedet er bedre enn på lenge, om man er ute tidlig nok. Med rett kontraktsforhandling og tillatelser til å utbedre de lokalene dere ønsker dere, vil dere både ha kapital til å utvide virkeområdet, ansette flere og være fri til å flytte på dere hvis markedet svinger opp og dere vokser ut av lokalene.

Det er ofte vanskelig å ha full oversikt over hva som faktisk finnes tilgjengelig på markedet, og jeg bruker selv store krefter på å pleie nettverk og holde meg oppdatert på hva som kommer i nær fremtid.

Mulighetene er mange, og alternativene til å eie selv er bedre enn før.

Jobben med å skaffe deg oversikt trenger du strengt ikke å bruke krefter eller verdifull arbeidstsid på, jeg har gjort det til mitt yrke. Så dersom du har lyst til å reorientere deg i markedet, synes jeg vi skal ta en kaffe snart!

Neste
Neste

Et godt arbeidsmiljø er bærekraftig